Koers zetten

Na anderhalf jaar voorbereiding vertrok Ferdinand Magellan in 1520 op expeditie om een nieuwe route naar het huidige Indonesië. Zijn expeditie was de eerste die de wereld rondvoer. Onderweg kwamen ze verschillende onontdekte eilanden tegen waar ze kennismaakten met nieuwe culturen en manieren van leven.

koers naar het onbekende

Na de juiste voorbereiding zet je ook als organisatie koers op je hybride expeditie. Je kunt daarbij elk team als een bootje binnen de armada zien. Sommige bootjes zullen sneller gaan en als verkenner dienen voor anderen. Het is aan ons als expeditie leiders om de hele groep bij elkaar te houden en ervoor te zorgen dat ervaringen en best practices gedeeld worden. 

Dat doen we door middel van communicatie, het delen van successen en het verzorgen van leiderschap coaching. 

Eigen K.O.E.R.S.

Binnen de expeditie maakt elk team zijn eigen reis. Die reis gaat langs verschillende ‘eilanden’ waar we telkens de lokale cultuur en gewoontes leren kennen en eigen maken. ‘Eilanden’ of onderwerpen die je als team langsgaat, zijn bijvoorbeeld a-synchroon werken, verbinding houden binnen en buiten je team, overleggen en afstemming zoeken, etc. 

De route die je als team volgt wordt specifiek voor jouw team op maat gemaakt, maar voor elk onderwerp volg je dezelfde K.O.E.R.S.:

  • Kick-off
  • Ontdekken
  • Experimenteren
  • Reflecteren
  • Successen vieren

Kick-off

Een eerste kennismaking met het onderwerp. Waarom gaan we met dit onderwerp aan de slag? Wat willen we bereiken?

Ontdekken

Een diepere ontdekkingstocht naar het onderwerp: je leert de skills die je nodig hebt en maakt afspraken met elkaar.

Experimenteren

Je hebt de basisvaardigheden, nu kun je ermee aan de slag. Experimenteer met de afspraken, skills en tooling.

Reflecteren

Neem de tijd om regelmatig te evalueren wat goed gaat en waar je moet bijsturen. Past de manier van werken bij jullie team?

Successen vieren

Vergeet ook niet om successen te vieren. Welke stappen hebben jullie al gezet en wat heb je daarmee bereikt?